Vyštípali ji. Ale úřednice promluvila: Jurečka. Nezaměstnaní. Neziskové organizace. Peníze

01.02.2024 14:44 | Rozhovor

„Čtyři minus. Na jedné straně šetří a jinde rozhazuje jako opilý milionář. Třeba nesmyslné projekty či neziskovky, které se živí kdovíčím.“ Tak oznámkovala vládu Petra Fialy bývalá šéfka sociálky v Ústí nad Labem Ivana Šťastná. Z magistrátu ji vyštípali, protože se nebála veřejně mluvit o palčivých problémech. No, a teď o nich pro ParlamentníListy.cz hovoří opět.

Vyštípali ji. Ale úřednice promluvila: Jurečka. Nezaměstnaní. Neziskové organizace. Peníze
Foto: Archiv IŠ
Popisek: Bývalá šéfka ústecké sociálky Ivana Šťastná

Jak nyní, s odstupem půl roku, nahlížíte na to, jak se vás jako dlouholeté šéfky sociálky zbavil Magistrát města Ústí nad Labem?

Jsem mimo úřad pět měsíců a na minulé věci hledím již s odstupem a rozvahou. Jedenatřicet let nevymažete jen tak. Je to pořádně velký kus života člověka. V současnosti, i když to samozřejmě nemohu písemně doložit, jsem vedení úřadu a radě města „přerostla přes hlavu a utrhla se ze řetězu“. Byla jsem vidět, a to nejen svými články, ale i účastí na legislativním procesu nejen za vlády Jany Maláčové a Mariana Jurečky. Například jsem se vlastní snahou stala členkou expertního týmu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) pro náhradní rodinnou péči a financování sociálních služeb. Vše jsem ukončila. To primátor Petr Nedvědický a jeho náměstkyně Věra Nechybová nemohli vstřebat, a tak uložili tajemníkovi Miloši Studenovskému zbavit se Šťastné, a to za každou cenu. Jedinou možností byla právě organizační změna.

Vůbec se už nezlobím na svou nástupkyni. Neměla jinou možnost než se ucházet a místo po mě přijmout. Měla jsem svou práci moc ráda, ale dávala jsem jí víc, než jsem měla. Třikrát jsem s naprostým vyčerpáním skončila v sanitce směrem do nemocnice. Ani to mně nestačilo, abych zvolnila, a tak přišel vyhazov. Nenašla bych nikdy sílu sama skončit, protože mi můj smysl pro čest a odpovědnost nedovolil odejít a nechat tam kolegy. Dnes konečně odpočívám a ten „vyhazov“ nakonec hodnotím jako „to nejlepší, co se mi mohlo stát“.

Jako „legenda“ bych měla asi odcházet jinak. Přišel den D a nikdo z vedení se se mnou nerozloučil. Ani ruku mi pro slušnost nikdo nepodal, což svědčí o tom, co za lidi řídí toto město. O Ústí jim určitě nejde. Dnes jsem mnohem svobodnější a nemusím se bát, že bych byla za svůj názor na vedení zdejšího úřadu potrestána. Jsem občanka a volička, a to mi dává svobodu. Nádherně se se mnou rozloučili kolegyně a kolegové z „mého“ odboru. Ještě nikdy jsem nedostala tak nádhernou kytici a krásný zlatý dárek, což je víc než faleš vedení úřadu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Jan Rychetský

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Oni pětikolkáři zapomněli myslet., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejana.d , 01.02.2024 17:39:48
Vyštípat někoho, kdo na ně hodně ví, se nevyplácí. Ale ostatní raději zobák drží.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Co řekne „Ursula“, na tom tak moc nezáleží. Ivan David o Bruselu po volbách

11:12 Co řekne „Ursula“, na tom tak moc nezáleží. Ivan David o Bruselu po volbách

Od eurokomisaře se žádá, aby nehájil zájmy své domovské země, připomíná Ivan David. Proto by podle n…